La Diada de Santes Dwynwen

24 Jan

És cert dir que Catalunya és un país que ha guardat les seves festes i tradicions populars. Però després de nombroses Reformacions Protestants entre els Segles 18 i 20, amb cada vegada més èmfasi en portar una vida austera, molts aspectes de la cultura popular gal·lesa van sufrir. Les tradicions, sovint d’arrel pagana, es consideraven massa ‘boniques’, contaminant la ment amb tonteries i pensaments impurs. Últimament, però, algunes de les velles festes populars s’estan posant de moda una altra vegada. Una d’aquestes festes és la de Santes Dwynwen (Santa Dwynwen), la diada de l’amor a Gal·les, que té lloc el dia 25 de gener de cada any.

La història de la Santa és una d’amor, força trista com totes les històries d’aquest tipus. La Dwynwen era una princesa d’un dels regnes del sud de Gal·les, i es va enamorar del Maelon Dafodrill, un noi que no tenia sang noble. Tot i això, Dwynwen estava promesa a un membre de la noblesa. Quan el Rei, el pare de la Dwynwen, va averiguar que ella estava enamorada del Maelon, es va enfadar, i la Dwynwen va fugir del castell amb el cor trencat. Ella va suplicar a Déu que fes que  s’oblidés d’en Maelon, i Déu li va convertir en un tros de gel. No cal dir que la Dwynwen, al veure el seu amant tot gelat, es va posar encara més trist, i mentre dormia aquella nit, va somnir amb un àngel que li va donar tres desitjos. El primer era que es descongelés en Maelon. El segon, que en Maelon s’oblidés de la Dwynwen, i que el seu pare, el rei, no li fes cap mal a ell. El tercer era que es fes monja, convertint-se en la Santa de la gent que s’estima a Gal·les i que es troba en una situació de dificultat.

Avui en dia, es celebra la Diada de Santes Dwynwen cada vegada més a Gal·les; a l’escola els nens i les nenes escolten la història i fan targetes originals (normalment destinades a un amic o amiga, o al seu pare o a la seva mare). També es pot regalar una cullera de fusta, un regal habitual entre amants a Gal·les, o sortir per gaudir d’un sopar íntim. Espero que un dia la tradició arribi a superar en popularitat al dia de Sant Valentí, per una vegada! Dydd Santes Dwynwen Hapus i chi gyd!

                                   La Illa de Llanddwyn, on hi ha una església petita per la Santa Dwynwen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: